hem........bilverkstad........ elsystem........ tändningssystem

Tändningssystem

Copyright © 2013  Åsman

 

Tändsystemets uppgift är att se till att motorn startar på rätt sätt. Vi på ARC Jour har komponenter till motorstyrning och tändning av en mängd olika slag och av högsta kvalitet. Vi använder välkända leverantörer.

 

Vad är tändstift?

 

I motorn fyller tändstiftet en viktig funktion då det är det som har hand om antändningen av luft- och bränsleblandningen samt som sköter förbränningsmotorn. Motorn startar inte om inte tändstiftets gnista har rätt kraft. "Fel" gnista kan innebära att det sker en misständning, som i sin tur kan leda till att en hel cylinders volym luft- och bränsleblandning går till avgassystemet utan att ha blivit förbränt och därför blir förbränt först i katalysatorn. Detta kan efter endast några gånger orsaka skador på katalysatorn.

 

Den största andelen bensin- och etanoldrivna bilar har tändstift. Stiftet är fastskruvat i motorblocket och dess tänddel går ner i cylindern. Vanligast är ett tändstift per cylinder.

 

Det finns olika typer av tändstift och särskilda för körning i sportsammanhang.

 

Tändstift behöver bytas varje gång ni lämnar in er bil på service. Det ger bilen en bra förbränning, gör den lättstartad och ger ett minskat antal driftstörningar under vintern. Dessutom glädjer det miljön!

ARCJourLogoNew
telefon
mail
qr