hem ........bilverkstad ........ reparation ........ stötdämpare

Stötdämpare

ARCJourLogoNew
Copyright © 2013  Åsman

Stötdämparens huvuduppgift är att däckens kontakt med vägen ska bibehållas. Den gör därför bilen mer bekväm för passagerarna vid körning i t ex. ojämnt väglag. Stötdämparen ska också hålla bilen i balans gällande vikt och väglag och den ser till att vibrationerna som finns när ni kör på olika väglag tas bort.

 

En stötdämpare består av kolvstång, en perforerad kolv, en cylinder samt olja (och gas). Cylindern är fylld med oljan. Inuti den finns kolvstången, i vars ena ände den perforerade kolven sitter. Där ska oljan gå igenom. Hålen är små vilket gör att oljan går trögare.

 

Stötdämpare ska alltid bytas parvis per axel, antingen de bakre eller de främre samtidigt. Detta bidrar till att köregenskaperna blir samma. Det finns olika modeller av stötdämpare, vissa är till för sportbilar och andra för tyngre fordon.

 

Servicekit

Om kolvstången i stötdämparen utsätts för bland annat smuts och stenskott kan den repas, vilket leder till att den river sönder stötdämparens konstruktion och därmed riskerar att orsaka en läcka. Genomslagsgummi förhindrar skador i fall stötdämparen inte kan ta emot de stötar den får. För att förhindra dessa skador bör man byta servicekit varje gång man byter stötdämpare.

 

Hör av er till oss på ARC Jour om ni stöter på problem med, eller behöver byta ut, stötdämpare!

kontaktbox
mail telefon