hem ........bilverkstad ........ reparation ........ kamrem

Kamrem

ARCJourLogoNew
Copyright © 2013  Åsman

 

Kamremmen är en viktig komponent i en bil - utan den så fungerar motorn inte alls.

 

Kamremmen ser till att axlarna i motorn synkas, vilket är avgörande för att motorn ska drivas koordinerat (dvs att motorns delar arbetar i bra timing i förhållande till varandra).

 

Varje biltillverkare har satt en viss rekommendation för hur ofta kamremmen bör bytas ut för att undvika att den förstörs. Skulle kamremmen brytas så kan det få stora konsekvenser för motorn (och för er ekonomi!). Byte av kamremmen kan ta tid eftersom andra delar av bilen måste demonteras för att man ska kunna komma åt och få plats att arbeta (detta beror dock givetvis på bilmodell).

ARC Jours rekommendation är att byta de komponenter som omger kamremmen vid samma tillfälle, då det ju skulle ge extra kostnader om någon av dessa går sönder.

 

Kamremmen går mellan löphjul och spännhjul av olika slag. Om man ska byta kamrem så rekommenderar vi att man byter löphjul och spännhjul också eftersom de har använts lika länge som kamremmen. Om hjulen går sönder så tappar kamremmen kontakten med dem, vilket leder till att stora motorskador uppstår.

 

Då kamremmen också driver vattenpumpen på många bilar så måste både kamrem och pump bytas om vattenpumpen är skadad. Detta blir med andra ord en onödig kostnad, så varför inte byta också vattenpump när du byter kamrem? Viktigt: en redan använd kamrem får ej återanvändas.

 

Hur byter jag kamrem?

För att slippa följdskador är det en bra idé att besöka en verkstad med kompetent personal, så varför inte låta oss hjälpa er?

 

Vad är en vattenpump?

Vattenpumpen sitter i de flesta bilar på den främre delen av motorn. Vattenpumpen förser motorn med kylvätskan från motorns kylsystem och att byta vattenpump är inte en lätt sak. Det är därför enklare att ge jobbet till någon som kan göra jobbet på ett vettigt sätt.

 

Hur märker jag att vattenpumpen är ur funktion?

Om temperaturmätaren på displayen går mot rött betyder det att vattenpumpen inte jobbar korrekt och att motorn håller på att bli överhettad, och man bör då genast stanna bilen.

telefon
mail
qr