Broms

ARCJourLogoNew
Copyright © 2013  Åsman

Bromsbeläggen är en viktig faktor för bromssystemet. Det är bromsbeläggen som trycks mot bromsskivorna när bilen ska bromsas. Därför går det inte heller att bromsa utan dem. Ett bromsbelägg innebär ett speciellt material som är fäst vid en metallplatta.

 

Vad händer när bromsbelägget försämras?

 

Om bromsbelägget blir för slitet så att bara metallplattan finns kvar så blir bromsverkan extremt försämrad. Bromsbelägget slits vid varje bromsning och det är helt naturligt att det behöver bytas ut ganska regelbundet.

 

Vissa bromsbelägg har slitagevarnare, antingen ett mekaniskt eller ett elektriskt. Det mekaniska sitter på slitmaterialet så när det slits ner kommer slitagevarnaren och bromsskivan i kontakt med varandra vilket skapar ett oljud och därmed en varningssignal till föraren om att bromsbeläggen behöver bytas.

 

En elektrisk slitagevarnare sitter ihop med slitmaterial och är kopplat till det elektriska systemet som finns i bilen. När matierialet slits och bromsbelägget kommer i kontakt med den elektriska slitagevarnaren så får föraren en varningslampa tänd på displayen om att belägg behöver bytas.

 

Hur är bromssystemet monterat?

 

Det är ofta i bromsoket som bromsbeläggen sitter fast. Det gör de med några monteringsdelar som man gör bäst i att byta varje gång man byter bromsbelägg. Priset är inte högt och ni är självklart tryggare om ni kör med en välfungerande broms.

Bromsskivan är placerad på hjulnavet och jobbar mellan bromsbeläggen som i sin tur finns i bromsoket. För varje gång hjulet går runt så gör även bromsskivan det. Den har den avgörande rollen för bilens bromseffekt.

 

För varje gång man använder bromsskivan så sliter man på den och den får absolut inte bli för varm eftersom den då kan tappa formen. Om detta sker för de främre bromsskivorna så kan det leda till att ratten skakar vid bromsning.

 

Vissa bilmodeller har handbromsfunktion och vissa har en parkeringsfunktion som påverkar bromsskivan.

 

Det finns en minsta tjocklek för bilens alla bromsskivor. Understigs denna är inte skivorna lika effektiva så man behöver därför byta ut dem. För att undvika ojämn bromsverkan byts alltid bromsskivor i par. Till exempel höger och vänster fram samtidigt eller höger och vänster bak samtidigt. Byter man ut bromsskivan är det bra att byta bromsbelägg på samma gång. Dessutom är det bra om man inte bromsar kraftigt under de första tjugo milen.

 

Bromsskivor delas upp i två sorter: solid och ventilerad bromsskiva.

 

Vad är en solid bromsskiva?

En solid bromsskiva är en enkel sådan som brukar användas för bakre delen av bilen där inte bromsverkan ska vara så stor.

 

Vad är en ventilerad bromsskiva?

En ventilerad bromsskiva består av två skivor som har till uppgift att kyla ner temperaturen. Dessa används nämligen i främre delen av bilen där påfrestningarna är större.

 

Vad är bromsok?

Bromsoket är kopplingen mellan bromspedal och bromsbelägg. Den har en enormt viktig funktion för bromssystemet eftersom det är den som får bilen att bromsa in när föraren trycker på bromspedalen.

 

En signal på att bromsoket inte fungerar korrekt är att bilen drar åt någon sida när ni trycker på bromspedalen. Ju mer slitna bromsoken är desto längre blir bromssträckorna vilket kan leda till olika trafikolyckor.

 

Tveka inte att komma in med er bil till oss om bilens beteende är som beskrivet ovan.

 

Nya bromsok är tillverkade i aluminium men äldre modeller är gjorda i gjutjärn. Vissa delar av bromsoket är extra känsliga och yttre påfrestningar som smuts, vatten och vägsalt sliter på dem.

Bromsok finns i två olika slag: fasta ok och glidbromsok.

 

Fasta ok är "standard-oken". De har kolvar på vardera sida som är fästa över bromsskivan. När kolvarna trycker bromsbeläggen mot bromsskivan så bromsar bilen.

Glidbromsok är en mer ekonomisk variant av bromsok då den enbart har en eller ett par hydrauliska kolvar. Kolvarna i en glidbromsok lägger sig mot bromsbelägget och detta leder till att beläggen måste pressa ännu mer för att kunna ge mottryck till bromsskivan som i sin tur får bilen att stanna.

 

Vi reparerar och byter ert bromssystem så att ni känner er trygg när ni kör. Ni vet väl att ni alltid får det lägsta priset hos oss? Tveka inte att höra av er till oss om ni får problem med ert bromssystem!

hem........bilverkstad ........ reparation ........ broms

telefon
mail
qrcode20130511143807